Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

048/4204 901
048/4204 911
048/4204 912

O nás

Aj AGEL Mammacentrum sv. Agáty v Banskej Bystrici sa zapája do ružového októbra

12.10.2023

Október sa nazýva ružovým októbrom, pretože je to mesiac šírenia povedomia o rakovine prsníka. AGEL Mammacentrum sv. Agáty v Banskej Bystrici sa tiež pridáva a organizuje niekoľko aktivít počas celého októbra.

AGEL Mammacentrum sv. Agáty je špecializovaná nemocnica zameraná na liečbu a prevenciu rakoviny prsníka. „Mammacentrum bolo vybudované podľa usmernení európskych odborných inštitúcií a podľa vzoru podobných nemocníc vo svete. V čom sú jeho prednosti? Je to predovšetkým diagnostika a komplexná liečba nádorov prsníka na jednom mieste v čo najkratšom čase podľa najnovších medicínskych poznatkov. Realizuje sa na základe úzkej spolupráce jednotlivých medicínskych špecialistov pri využití špičkového technického vybavenia. Od roku 2011 narástol priemerný počet vykonaných operácií z 350 na 700 za rok, hovorí primár MUDr. Ivan Turčan, PhD.

Včasná diagnostika môže zachrániť život, preto je prevencia pri onkologických ochoreniach veľmi dôležitá. Mammacentrum pri príležitosti ružového októbra každoročne pripomína ženám, že samovyšetrenie, ale aj preventívne vyšetrenie ako sonografia a mamografia netrvajú dlho, ale môžu im zachrániť živoť. V spolupráci s nákupným centrom Európa v Banskej Bystrici sa budete môcť porozprávať so zamestnancami Mammacentra, kde budú upozorňovať ženy na to, aby nezabúdali na prevenciu v oblastni prsníkov. Sretnúť ich môžete v piatok 13.10. od 12:00 do 18:00 na druhom pochodí Európy SC pri vchode na strešné parkovisko.

Pre odbornú verejnosť pripravilo 9.10. Mammacentrum v spolupráci s firmou Roche Slovensko a Slovenskou lekárskou spoločnosťou podujatie Breast Cancer Preceptorship, kde mohli účastníci vidieť postupy a praktického ukážky z rádiologického oddelenia Mammacentra. 15.10, čo je Deň zdravých prsníkov (ang. Health Breast Day), vysvieti v spolupráci s Mammacentrom sv. Agáty mesto Zvolen Starú radnicu na ružovo. Takisto sa pridá aj mesto Banská Bystrica, ktoré na ružovo vysvieti Hodinovú vežu, Barbakán a historickú radnicu. Tieto dve mestá sa tak pripoja k ostatným mestám a ich dominantám, na čele s prezidentkym palácom, ktoré budú svietiť na ružovo a majú pripomenúť ženám, aby nezabúdali na prevenciu v oblasti zdravia prsníkov. Nedeľa 22.10. bude patriť už tretiemu ročníku Ružovému nordic walking pochodu. Začiatok pochodu bude o 9:00 vo Fun zóne vo Zvolene a pochod bude viesť na Pustý hrad. Pozvaná je široká verejnosť, pričom každý môže svojím tempom prejsť trasu a ukázať tak onkologickým pacientkám, že v tom nie sú samé.

Počas októbra Mammacentrum taktiež navštívi Strednú zdravotnícku školu v Banskej Bystrici a Katolícku univerzitu v Ružomberku, kde študentom predstaví svoje zariadenie, ale ich aj upozorní na dôležitosť prevencie. V spolupráci s občianskym združením Mammacentrum sa začínajú organizovať pravidelné stretnutia pacientiek na rôzne témy, ktoré budú organizované posledný štvrtok v mesiaci v komunitnej miestnosti Mammacentra. Prvé stretnutie je naplánované na štvrtok 26.10. o 14:30 na tému: Nie ste v tom samy. Všetky pacientky s rakovinou prsníka, ale aj ich rodinný príslušníci sú srdečne vítaní.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL